Osnivanje tvrtke poticajnim sredstvima HZZ-a

Home/Pokretanje poslovanja/Osnivanje tvrtke poticajnim sredstvima HZZ-a

believe

Završili ste školu, fakultet ili ste nakon 10, 20, 30 i više godina rada ostali bez posla, našli ste se na zavodu za zapošljavanje, napisali ste molbi da im ni broja više ne znate, a odgovora ili nema ili ako ima onda su tipa: žao nam je, ali …

Dobro ste razmislili o svemu, donijeli ste konačnu odluku: „UZET ĆU STVAR U SVOJE RUKE, POKRENUTI SE S MRTVE TOČKE, PREUZETI RIZIK NA SEBE, OSNOVATI VLASTITU TVRTKU, SEBI I SVOJOJ OBITELJI OMOGUĆITI BOLJI ŽIVOT“.

Odlično, takvi ljudi pokreću svijet i gospodarstvo, donose nove vrijednosti ne samo sebi nego i društvu u cjelini. Dobro došli (zajedno sa mnom) u svijet poduzetništva.

I sad, pitate se, koja su vam prava, što i kako napraviti, koje sve korake morate poduzeti. Kao svježa korisnica poticajnih sredstava, na osnovu svog iskustva, uputit ću vas u sve korake i aktivnosti koje morate poduzeti, kroz hodogram aktivnosti prikazati vam okvirne rokove trajanja pojedinih aktivnosti, reći vam koliko će vas to okvirno koštati.

Pa krenimo redom, ostali ste bez posla i prijavljujete se na Hrvatski zavod za zapošljavanje. Sa sobom obavezno ponesite osobnu iskaznicu kao i njenu presliku, Radnu knjižicu i presliku RK (za one koji je imaju), presliku kartice tekućeg računa, odjavu s HZMO-a i HZZO-a, Original Ugovor a radu, Original Rješenja (potvrde) o razlogu prestanka radnog odnosa, Original ovjerenih platnih listi poslodavca za zadnja tri mjeseca. Ako želite imati svoj primjerak tih dokumenata prije si ih kopirajte. Tko želi koristiti jeftiniji pokaz za vrijeme nezaposlenosti neka sa sobom ponese i dvije slike za pokaz. U Zagrebu se prijavljujete na prijemnom šalteru u prizemlju. Svi djelatnici su izuzetno ljubazni i susretljivi i rado će vam izaći u susret i sve će vam objasniti. Detaljne informacije možete naći na stranicama HZZ-a .

Odmah prilikom prijave djelatnik HZZ-a će vas naručiti  na grupno savjetovanje (za dan-dva), te na individualno savjetovanje kod vašeg savjetnika. Na individualno savjetovanje u pravilu čeka se malo duže, oko 20-tak dana. Savjetujem vam da odmah kažete da namjeravate otvoriti tvrtku, po potrebi zamolite i svog savjetnika da vas pokuša primiti što ranije,  iz razloga što prije obavljenog razgovora s individualnim savjetnikom ne možete podnijeti zahtjev za sufinanciranjem samozapošljavanja. Preporučila bih vam da, čim ste odlučili da krećete u vlastiti posao, i prije same prijave na HZZ, počnete s pripremom izrade Poslovnog plana. Ukoliko trebate pomoć, slobodno mi se obratite, pomoći ću vam bez obveze. Obrazac poslovnog plana, kao i obrazac zahtjeva za sufinanciranjem možete skinuti sa stranica HZZ-a. Ispunjen zahtjev i razrađeni poslovni plan ponesite sa sobom na individualno savjetovanje kako bi ga predali odmah nakon razgovora a svojim savjetnikom. Preporučujem vam, na individualno savjetovanje sa sobom ponijeti i životopis kao i diplome i certifikate. Vaš zahtjev za sufinanciranjem  u pravilu će biti riješen za cca 15-tak dana.

Kako bi ubrzali kasniji postupak, preporučila bih vam da nakon predaje zahtjeva krenete s predradnjama. S javnim bilježnikom provjerite dozvoljene djelatnosti na koje se mislite registrirati (traje oko 4-5 dana). Moja preporuka vam je da se ne ograničavate i da registrirate na što više djelatnosti. Nikad ne znate kakva se prilika u budućnosti može pojaviti, sada vam je cijena ista, registrirali vi samo jednu ili nn djelatnosti, dok se naknadna doregistracija se plaća. Za neke djelatnosti trebat će vam odobrenje određenih državnih tijela ili nekih komora, pa i to provjerite i pribavite.  Možda će javni bilježnik tražiti da provjeru imena obavite prije provjere dozvoljenih djelatnosti. Da li vaše izabrano ime već postoji ili ne, to možete provjeriti na internet stranicama Trgovačkog suda, a zahtjev za rezervacijom možete podnijeti na šalteru HITRO HR-a, ili direktno na Trgovačkom sudu. Sama rezervacija imena košta 10,00 kn. Preko HITRO HR-a doći će vas nekih 18 kn skuplje, ali zato će vam oni ispuniti potreban obrazac zahtjeva, proslijediti ga na Trgovačkom sudu i javiti vam kad je gotovo.

S danjim koracima pričekajte, nikako nemojte početi s registracijom prije dobivanja pozitivnog rješenja HZZ-a, u suprotnom, izgubit ćete pravo na poticajna sredstva i naknadu za nezaposlene.

Nakon što ste dobili pozitivan odgovor od strane HZZ-a možete kod javnog bilježnika nastaviti  s izradom i potpisivanjem osnivačke dokumentacije. Javni bilježnik koštat će vas 547,50 kn za j.d.o.o, ili oko 3.000.00 ka za d.o.o.  Nakon toga s osnivačkom dokumentacijom idete na HITRO HR, uplaćujete temeljni kapital ,sudske i ostale pristojbe, te 200,00 kn objave u NN. Za j.d.o.o. to će vas koštati  cca 300,00 ka, a za d.o.o. cca 1.500,00 kn.  Na HITRO HR-u popunit ćete još i dokumentaciju za Državni zavod za statistiku i PU. HITRO HR će vašu dokumentaciju dostaviti Trgovačkom sudu, riješit će PU (OIB),  te DZS (razvrstavanje). Sve to će trajati oko 10-15 dana. Danji korak je izrada pečata (u jednom ili više primjeraka ovisno o vašim potrebama).  Za izradu pečata trebat će vam kopija Rješenja Trgovačkog suda. Uzmite i original sa sobom. Nakon što ste napravili pečat trebate otići u izabranu banku otvoriti poslovni račun. Sa sobom ponesite svu osnivačku dokumentaciju, pečat (onoliko koliko ste ih napravili), vašu osobnu iskaznicu i vaš OIB. U banci će si sami kopirati ono što im treba, ali preslika osnivačke dokumentacije trebat će vam i na drugim mjestima, pa je odmah kopirate u nekoliko primjeraka.  Nakon toga sebe i svoju tvrtku trebate prijaviti na HZMO i HZZ. Za to u NN trebate kupiti sljedeće obrasce: M11P – za prijavu tvrtke na HZMO, T-1 – za prijavu tvrtke na HZZO, M1P – za vlastitu prijavu na HZMO-u, T-2 – vaša prijava na HZZ. Za HZMO trebat će vam i ugovor o radu. Ukoliko ste kod otvaranja poslovnog računa ugovorili i B2G uslugu, ili ste ovlastili svoj knjigovodstveni servis prijavu možete obaviti i internetom. Još vam je preostalo da kod javnog bilježnika solemnizirate zadužnicu na 50.000,00 kn, to će vas koštati 125.00 kn. (rekapitulaciju troškova osnivanja za j.d.o.o. možete vidjeti ovdje.

Nakon što ste to sve obavili, dokaze o registraciji tvrtke i prijavama trebate odnijeti na HZZ.  Potrebno je dostaviti preslike : Rješenja o registraciji, Ugovor o radu, Obrazac M-1P (HZMO), Obrazac T-2 (HZZO), Kopija RK, Ugovor o vođenju poslovnog računa, Potpisni karton, Bjanko zadužnica na 50.000 kn.Za cca 7 dana pozvat će vas da potpišete Ugovor.

Ako ste ostvarili i pravo na naknadu za nezaposlene, te podnijeli zahtjev za jednokratnom isplatom naknade, kopiju iste dokumentacije, kao i izjave o osnivanju morate dostaviti i pravniku koji je zadužen za vas (sve u dva primjerka). To možete odnijeti isti dan kao i dokumentaciju za poticajnim sredstvima. Nemojte čekati da vas pozovu.

Sad vam preostaje da čekate doznaku sredstava (između 15 – 30 dana), no ništa vas ne sprječava da, ako vam ta sredstva nisu neophodna za nabavku resursa bez kojih ne možete početi raditi, da započnete sa svojim aktivnostima.

Još vam je preostalo da odete na Poreznu upravu kako bi vašu tvrtku prijavili u sustav poreznih obveznika i po potrebi u sustav PDV-a. U prvoj godini niste obvezni ući u sustav PDV-a, ali ako vam to odgovara, možete, no tada prije nego ste se prijavili u Poreznu upravu ne smijete izdati ni jedan račun. Za Poreznu upravu trebat će vam preslike sljedeće dokumentacije: Izjava o osnivanju, Rješenja trgovačkog suda, Potvrde PU o OIB-u; Obavijest o razvrstavanju DZS-a, Ugovor o vođenju poslovnog računa, potpisni karton, Ugovor o najmu, Ugovor o vođenju poslovnih knjiga, Pisana izjava o djelatnosti, Obrazac OP, Prijava činjenica bitnih za oporezivanje. Ako ulazite u sustav PDV-a morate još ispuniti i Obrazac P-PDV 1.

Od samog početka, od donošenja vaše odluke, preporuka je baviti se pripremnim aktivnostima: izradom loga, vaše web stranice, dodatnim istraživanjem tržišta, pripremom nabavke neophodnih resursa, širenjem mreže kontakata, i sl.

Iskorak u svijet poduzetništva veliki je korak za svakog pojedinca, u svakom slučaju naši životi promijenit će se za 180o. Iz tog razloga, prije tog koraka,  potrebno je dobro o svemu promisliti i odgovoriti si na devet osnovnih pitanja: 1. Što? – ciljevi koje želimo postići; 2. Zašto? – razlog za promjene; . 3. Kako? – procedure potrebne da se to ostvari; 4. S čime? – resursi (tvrdi i meki); 5. Tko? – sudionici u ostvarenju cilja; 6. Gdje? – mjesta događanja; 7. Kada – rokovi; 8. Izvijestiti – koga sve moramo izvijestiti; 9. Nastavak – što je sljedeće. Bilo bi dobro sve te aktivnosti razraditi kroz MUI mentalnu mapu. Primjerak razrađene MUI mentalne mape  možete vidjeti ovdje.

O ostvarenju prava za sufinanciranje samozapošljavanja možete pročitati ovdje, te naravno direktno  na stranicama HZZ-a .

Za sva pitanja stojim na raspolaganju.

Written by

Nakon više od 30 godina rada na raznovrsnim radnim mjestima i širokom lepezom odgovornosti (suradnik, samostalni knjigovođa, voditelj financija, interni revizor) u računovodstveno-financijskim odjelima tvrtki koje su koristile različite računovodstvene sustave (proračun, gospodarstvo, financijska industrija), odlučila sam pokrenuti svoj vlastiti posao. Glavni razlog pokretanja vlastitog posla je želja da bogato dugogodišnje poslovno iskustvo, te znanja stjecana u praksi kao i cjeloživotnim učenjem dobiju pravi smisao upravo kroz ovaj posao. Radeći ono što najviše volim, želim dati doprinos u stvaranju novih vrijednosti, kako za mene i moju obitelj, moje cijenjene poslovne partnere, tako i društva u cjelini.